Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα και γενικότερα η εντυπωσιακή ποικιλία του φυσικού περιβάλλοντος είχε ως αποτέλεσμα την ανακήρυξη της περιοχής ως Εθνικού Δρυμού. Ο εθνικός δρυμός Πρεσπών δημιουργήθηκε το 1974. Προστατεύεται από ελληνικές, ευρωπαϊκές καθώς και διεθνείς συμβάσεις, ενώ η λίμνη μικρή Πρέσπα προστατεύεται και από τη συνθήκη Ραμσάρ ως μοναδικός υγροβιότοπος.

Πολλοί είναι οι λόγοι που δίνουν στην Πρέσπα ιδιαίτερη αξία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το πλούσιο φυσικό περιβάλλον και το επιβλητικό τοπίο, τα πουλιά, οι παραδοσιακοί οικισμοί και τα αξιόλογα βυζαντινά μνημεία. Το πιο σημαντικό όμως χαρακτηριστικό είναι ότι συγκεντρώνει  πάρα πολλές μορφές ζωής σε τόσο μικρή έκταση. Ξεχωρίζουν τα σπάνια υδρόβια πουλιά που φωλιάζουν αργυροπελεκάνοι και ροδοπελεκάνοι, Λαγγόνες, Κορμοράνοι, Αργυροτσικινιάδες, Σταχτόχηνες, διάφορες πάπιες είναι μόνο μερικά από τα είδη που συναντά κανείς στην Πρέσπα και συγκαταλέγονται στα πάνω από 260 είδη πουλιών που έχουν καταγραφεί στην περιοχή.

Η Πρέσπα, εκτός του ότι είναι μια περιοχή πλούσια σε φυσικά αγαθά, λίμνες, ποτάμια, δάση, χλωρίδα και πανίδα είναι και μία περιοχή πλούσια σε ιστορικά, αρχαιολογικά και πολιτιστικά στοιχεία διασκορπισμένα και στις τρεις χώρες που μοιράζονται τις λίμνες.

Πατήστε στη φωτογραφία για μεγέθυνση
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην Γκαλερί

Λαιμός • Πρέπας 53077 • Φλώρινα
τηλ: +30 23850 51 422   κιν: +30 694 472 5199
email:
info@mimallones.gr