Στα περισσότερα χωριά των Πρεσπών διοργανώνονται πανηγύρια από τους κατοίκους με τη συμμετοχή του Δήμου Πρεσπών με σκοπό να γιορτάσουν τον προστάτη του κάθε χωριού. Τα πανηγύρια ξεκινάνε από νωρίς το πρωί και συνεχίζουν έως τα ξημερώματα με τοπικές ορχήστρες

  • Τα κυριότερα πανηγύρια στα χωριά των Πρεσπών:

  • Λαιμός - εορτασμός του : την 4η μέρα του Πάσχα.

  • Καρυές - εορτασμός της Αναλήψεως : 40 μέρες μετά το Πάσχα

  • Άγιος Γερμανός - εορτασμός της εκκλησίας του Αγίου Γερμανού: 11 & 12 Μαΐου.

  • Ανταρτικό και Πισοδέρι - εορτασμός της Αγίας Τριάδας: 50 μέρες μετά το Πάσχα

  • Καλλιθέα και Βροντερό - ορτασμός της Αγίας Παρασκευής 25 και 26 Ιουλίου.

  • Πλατύ - του Σωτήρως 5 & 6 Αυγούστου

  • Ψαράδες - εορτασμός της Θεοτόκου 15 και 16 Αυγούστου.

Επιπλέον ο Δήμος Πρεσπών κάθε Σεπτέμβρη διοργανώνει την γιορτή Φασολιού Τσιρονιού στην οποία οι γυναίκες από όλα τα χωριά της Πρέσπας μαγειρεύουν τα Φασόλια και τα Τσιρόνια τα οποία είναι το τοπικό προϊόν της περιοχής. Η γιορτή συνοδεύεται από τοπικές παραδοσιακές μουσικές όπως είναι τα Χάλκινα.

Το πιο φημισμένο γεγονός των Πρεσπών είναι τα Πρέσπεια, ένα φεστιβάλ διοργανώνεται στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου τέλη Αυγούστου στο οποίο συμμετέχουν αξιόλογοι και φημισμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

Το έθιμο αυτό έχει της ρίζες του στα αρχαία χρόνια το οποίο συνδέθηκε με τις φωτιές που άναψαν οι βοσκοί όταν γεννήθηκε o Χριστός και γιορτάζεται στις 23 Δεκεμβρίου. Τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, δεκάδες φωτιές ανάβουν σ' όλες τις γειτονιές της πόλης. Ως η νύχτα μετατρέπεται σε μέρα χιλιάδες Φλωρινιώτες και επισκέπτες από τους γειτονικούς νομούς και απ' όλη τη χώρα ξεχύνονται στους δρόμους, και στήνουν τρικούβερτο γλέντι και χορό, ενώ τοπικά μουσικά συγκροτήματα, παίζουν παραδοσιακούς σκοπούς. Σε κάθε φωτιά, προσφέρουν φασολάδα και άλλους πατροπαράδοτους μεζέδες, ενώ το κρασί ρέει άφθονο.

ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ

Η Γιορτή Τσίπουρου στην Φλώρινα ξεκινά από τις αρχές Νοέμβρη μέχρι αρχές Γενάρη. Υπάρχουν αναφορές πως ξεκίνησε τον 14ο αιώνα στο Άγιο Όρος από μοναχούς και με τα χρόνια εξαπλώθηκε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Κρήτη. Το βράσιμο πάντα προϋποθέτει καλή παρέα, μεζέδες, ψήσιμο στα κάρβουνα και πολλές φορές συνοδεία οργάνων. Κατά τη διάρκεια της γιορτής, μπορούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Νομού, να γευτούν δωρεάν παραδοσιακές γεύσεις, τοπικό κρασί και τσίπουρο, υπό τους ήχους παραδοσιακής ορχήστρας.

Πατήστε στη φωτογραφία για μεγέθυνση
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην Γκαλερί

Λαιμός • Πρέπας 53077 • Φλώρινα
τηλ: +30 23850 51 422   κιν: +30 694 472 5199
email:
info@mimallones.gr

   

 

 

bathroom media room bar